Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2011 22:09 - Най-нужното в планината - екипировка
Автор: traychev Категория: Хоби   
Прочетен: 9657 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 16.05.2013 12:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

1. Нож -
среден размер удобен за ръката.
Уточнения: Малкия не става за сечене, отваряне на метални консерви, пробиване на груби неща, ... Големия не е удобен за носене по всяко време и фини работи. Желателно е метална част на острието да продължава до края на дръжката (full tang) дори и да счупите дървената част на дръжката пак имате нож. Да не се плъзга в ръката Ви дори и омазнен или влажен. Тоест да има стопер след острието и дръжката да е подходящо изработена или орелефена. Ако металните части на дръжката са добре прикрити, зимно време няма да ви е студено при допира с нея. Не забивайте ножа за удоволствие в земята или стволовете на дърветата, така лесно се чупи и пазете най - крехката част върха на острието.  
Лични предпочитания:  
среден неотлъчно на кръста - 12 см. острие.
голям в раницата - 17 см. острие.

 

2. Средства за палене на огън - кибрити, обикновени и магнезиеви запалки в найлонов плик или PVC кутия, за да се запазят винаги сухи.
Уточнения: Носете резервни подпалки /сух спирт, хартия, трици/ ако попаднете в неблагоприятна или силно влажна среда след обилен дъжд. При бивакуване съберете още първата вечер подпалки в нещо и ги внесете в палатката, сутринта дори всичко да е мокро вие ще имате. Дръжте запалките далече от огъня и силна слънчева светлина.
Лични предпочитания: 
Три запалки на различни места в найлонови торбички.
Две магнезиеви запалки също отделно.
Сух спирт на бучки.


3. Съд за вода -
алуминиева, PVC бутилка или манерка.
Уточнения: PVC бутилката се мачка лесно ако не е от дебела пластмаса, а алуминиевата си пази формата. Носете я при възможност винаги пълна, дори и да отивате на място с вода. Следете капачката винаги да е добре затворена, за да не се излее в раницата ви. Наливайте вода за директна консумация само от бързо течащи потоци, ручей и извори. Водата на ледника е силно опасна и не се пие. Носете таблетки за пречистване на вода или я кипвайте на огън ако е от друг източник. Малки глътки за дълъг преход е идеалния вариант.
Лични предпочитания: 
Алуминиева бутилка, олекотен термос.

4.
Планинска обувка - много здрава, много удобна, влагозащитена, гъвкава и дишаща. Едно от най - важните неща в екипировката.
Уточнения: В нея прекарвате от 10 до 14 часа на денонощие, така че не правете компромиси при избора. Лятната планинска обувка е нужно да покрива кокалчетата над ходилата. Височината на обувката не позволява ходилото да се хлъзга в самата обувка и така ви предпазва от протриване, много решаващо при преходи с неравен терен. Пази двете кокалчета от съприкосновение с камъни и скали. Позволява ви по-дълбоко газене в локви, потоци и рекички. Не се изхлузва при голямо странично натоварване. И при евентуална среща със змия /нещо много, много рядко/ кракът ви е запазен. Зимната е много по-висока и с по-дебела подплата.
Набавете си подходящи чорапи, продават се във всеки магазин за алпийска екипировка. Ежедневните не вършат добра работа. Желателно да имате един чифт вълнени, дори мокри топлят отлично ако се движите. След закупуване тествайте обувката в ежедневието ходейки по неравни места поне един ден, в планината няма къде да си набавите нови. Хубаво е да имате резервен вариант за бивакуване, чехли, сандали или други който са максимално леки.
Лични предпочитания: 
Salomon. В колата винаги ме чака резервен чифт обувки и дрехи, така като сляза от планината винаги имам свежо облекло.

5
. Яке - Якето всъщност е ски грейка и такова долнище за много студени условия.
Уточнения:
Лекотата на комплекта и топленето му е решаващо. С качулка за дъжд и студен вятър. При закупуване пробвате всевъзможни движения и клякане за да се уверите че ви е удобно. Многото джобове са предимство. Мислете и за това че ще го ползвате с раница, къде попадат презрамките и, къде колана.

6
. Ветровка - Това е тънко и олекотено шушляково или неопреново яке без подплати, предпазва от вятър и дъжд в горещо време.
Уточнения: Ветровката е много нужна от гледна точка на това че в горещо време придружено с дъжд си я слагате, в противен случай подгизвате или от пот /от грейката/ или от вода. В сенчестите места, а те са доста студени в планината си ползвате нея, а не ровите всеки път за дебелото яке.

7.
Дрехи - за много горещо и много студено, ветровито и дъждовно време.
Уточнения: За горещо е желателно да имате леки и дишащи дрехи, шапка или кърпа за глава, къси гащета, слънчеви очила с UV. За студено полар /върши неповторима работа/, поларени блузи и гащета, грейка, шапка, ръкавици, лента за чело, вълнен потник и т.н. Всичко трябва да върши чудесна работа и в същото време да е леко и с max. малък обем след нагъване. Препоръчва се „трислойния модел” на обличане – леко облекло за горещо време, след това малко по дебело за хладно и най – отгоре яке или полар.

8. Раница -
за бивакуване с повече от три дни престой 50 - 75 литра за жени, 75 - 95 за мъже, това е като обем Не като тежест. Но най - вече зависи от целите. Всеки сам преценя според габарита си, нуждите и количеството багаж което смята да вземе. Раницата е като обувките, всеки носи различен размер.
Уточнения: Прекалено голямата или малка раница ви измъчва при прехода, удобството и е наложително. Не ви ли и удобна една раница с дрехите върху вас и якето, не я купувайте. Стръскайте Google за информация кои са добрите раници, отделеното време ще ви се отблагодари. Добрите раници издържат на голям "воден стълб", имат уши за поставяне на пикел, странични джобове, дишащ гръб, алуминиева шина в тялото, дъждобран в най-горен или най-долен джоб, възможност за реглаж на височината на презрамките спрямо тялото, шнурове най-отгоре за прикрепя не на дрехи или стелка, гумирана защита върху циповете, две основни камери т.н. Желателно е да има оширение за неочакван багаж, например раницата е 50 литра с оширение 15 литра, надписа върху нея гласи 50 + 15 следва наименованието и. Литража обикновено е изписан на раницата. Друг важен параметър е тежестта и без багаж. Не забравяйте че голямата раница може да се използва и полупразна, тоест малката ви лимитира до обема си. Оптимално бихте избрали раница ако си я закупите след цялото оборудване и приготвяне на баража, пробвайте раниците на познатите си. След напълване опитайте преход с нея така ще се ориентирате дали не е претоварена, спрямо вашата физическа възможност. Прекалената тежест на раницата ви изтощава бързо и не можете да достигнете крайната цел, така или се изцъкляте, или изхвърляте, или другите вземат от багажа ви. Това обаче е класическа грешка на начинаещия, не познавам още човек който да не я е правил първия път, включително и себе си. 
Лични предпочитания: 
85 + 10 литра.
само за преходи от 40 и 60 литра.


9. Палатка - винаги двуслойна, добре дишаща, максимално лека, минимален обем.
Уточнения: Еднослойната палатка Не е палатка. Слънцето минава лесно през нея и не можеш да отпочинеш през деня, бързо започва да прави капки по вътрешната страна от конденз, а най-трудното идва когато настане студ през нощта. Основното предимство на двуслойната палатка е въздушната изолация, това обаче е прави малко по-тежка и затова много хора правят грешката да си закупят еднослойна. Палатката ви е къщата в планината, в цивилизацията толкова сме свикнали винаги да има къде да се подслоним, че избирайки палатка го правим доста пренебрежително като начинаещи, после се озъбваме и купуваме сериозна. Параметрите при избора и са воден стълб, размери, височина, материали на покритието, рейки алуминиеви или фибростъкло /избягвайте метални/, начин на проветрение, ципове на входа, преддверието е +, там си оставяте багажа и обувките.
Лични предпочитания:
Salewa, 3 местна, 3.400 кг.

 

10. Спален чувал - лек, малък и много топлещ.
Уточнения: Тук не правете компромис. На чувала се гледа мин. и макс. температура и най - вече комфортна зона която е между двете. Гледайте горната граница на комфортната температура да е поне + 3, a екстремалната поне - 10, основно ви интересуват отрицателните стойности. Често уж добри чували се сплъстяват под тялото ви през нощта и замръзването е голямо, а сутринта е мрачна дори и слънчева. Изберете внимателно размера му, да се побирате чудесно на височина и да остават поне 20 см., също така и на ширина спрямо раменете и въпреки това да е малък след нагъване. Спалния чувал е леглото ви и завивките ви за доста дни. Ако ви стане много студено през нощта в спалния чувал, нахлузете вълнените чорапи само на голо върху ходилата си и ще повишите много температурата си.
Личните  предпочитания: 
Lafuma

11.
Стелка - двуслойна или дебела еднослойна.
Уточнения: Стелката не е прищявка, а много важен аксесоар. Най - важната и функция е да ви изолира от студената земя през нощта, слага се по спалния ви чувал. В мокро време винаги имате сухо място за сядане или пък ви трябва да пренаредите раницата, пак имате чиста и суха повърхност. Сядането върху студени скали или изтягане в поле от трънаци не е грижа. Може да си направите сенник от нея. Това е аксесоара издаващ сериозния турист по пътищата.
Личните  предпочитания: 
Двуслойна

 

12. Фенер - да осветява поне на 15 м. пред вас, влагозащитен и птотивоударен.
Уточнения: Вече има доста добри с един светодиод, тоест с много слаба консумация на батериите. Внимание, челника не е решение,  осветява периметър около 7 м.,  подходящ е за лагера, за готвене, четене, ходене до тоалетна и следване на другите от групата. Губил съм се вече само с челник в планината и имах доста грижи докато се ориентирам, но имаше добра луна. Има професионални челници с батерии отзад, които са подходящи. Размера на батериите определя тежестта им, ако няма да ви стигне един чифт, носете резервни. Силно светещите фенери могат да бъдат тествани и през деня, поставете светещия фенер под изпънатите и събрани пръсти на ръката, те ще станат червени от излъчваната светлина. Ако погледнете директно във него ще ви не комфортно дори и на дневна светлина. Затворете очи и го насочете към тях, светлината пак ще достига до тях. Когато го поставяте в раницата уверете се че не свети и нищо няма да го активира докато е там.
Личните  предпочитания: 
Victorinox - среден размер, 2xAA, челник PETZ - 3 светодиода.

 

13. Лична аптечка - лепенки /за открити рани и най-често протрити крака/ различни размери, аналгитици, болкоуспокояващи за глава и корем, противоалергични, крем срещу изгаряне, репелент срещу насекоми, средства против разстройство, активен въглен срещу натравяне, средства против настинка и грип, за понижаване на температурата, крем срещу за навяхвания. Пазете листовките на всяко нещо прикрепени към него, ако в нещо не сте сигурни винаги имате инструкция.
Не е лошо да има бръснарско ножче, игла, безопасни игли, дезефенкцирайте с пламък преди да използвате. Пинсета. Най - важното е ако имате специфични нужди от някакви медикаменти, например инсулин или ползвате инхалатор. Уведомете групата си преди тръгване за тях. Ако почувствате засилващ се не комфорт за каквото и да било уведомете другите, често бедстването започва защото сте казали на другите твърде късно. Друг чест случай е поради срам, струва ви се твърде личен проблема за да споделите, като се влошите драстично тогава вече няма на къде и казвате, обаче тогава вероятно трудностите за вас и групата ще са много големи. Съхранявайте всичко на сигурно и сухо място, PVC кутия например. Не прекалявайте с презареждането.
Личните  предпочитания: 
Крем „Здраве” върши чудеса за дезинфекция, кожни раздразнения, изгаряне, винаги нося един. Репелент против комари „Autan”.

Това бяха основните неща, макар според обстоятелствата и терена други могат да се превърнат в приоритетни.

 

Списък на другите важни неща:
1. Карта + компас - без компас картата не може да бъде ориентирана по севера, освен ако не се ориентирате много добре за посоките без такъв. Когато четете карта тя винаги сочи „виртуалния” север , но за да е използвате е нужно да е ориентирате към физическия такъв.
2. Алпинисти щеки - облекчават учудващо много ходенето.
3. Дъждобран.
4. Алуминиево канче - позволява приготвянето на чай и кафе направо в огъня.
5. Газово котлонче - при много дъждовни условия и когато не можете да използвате околната среда за огън - поради забрана или липса на материали.
6. Прибори и съдове за храна - алуминий и PCV.
7. Храна  -  спагетени изделия, ориз, леща, картофено пюре на прах, бебешка храна Слънчо, яйца варени, зелени чушки, краве масло в pvc кутия, лимони, сланина, хляб, кашкавал, кафе, чай, ядки, сухо месо, сушени плодове, шоколад, десерти, сол, захар, алкохол, подправки /шарена сол, сушени гъби, копър, целина, магданоз, черен пипер, чубрица, червен пипер, лук, чесън, къри/.
... допълнително към храната алуминиево фолио, кърпички и пликчета.
NB ! разтворимите напитки, сухите супи и консервите предизвикват киселини.

8. Алпийско въже 15 m.
9. Оцеляващ комплект - за тези които имат намерение системно да се занимават с това.

 

Стремете се всичко да е много, много леко от PVC или алуминий. Слагайте всичко в найлонови торби, независимо колко е добра раницата. Веднъж пропуснах и горчиво съжалявах, багажа в раницата ми прогизна и тя стана двойно по-тежка, освен че дрехите в нея станаха неизползваеми. Увивайте капачките на PVC бутилките с хартиено тиксо за да не изтекат по пътя.

Доказани марки за алпийска и спортна екипировка:
Mammut, Salewa, Zajo

, Lafuma, Salomon, The North Face, Lowe Alpine, Petzl, Ferrino, Camp, Craft, Tashev, Vango, …

 

Добър български сайт с много детайли :
http://xenos-bushcraft.com

 

Бележки:
Сухо тяло и стъпала в планината означават оцеляващ.
Всичко по-горе си остава сериозна препоръка, всеки разбира се има личната свобода да мине през личния опит на острата нужда от нещо, най-добрия учител. Когато бедствате вие, бедства цялата група, другите не могат да ви оставят в средата на планината и да продължат, или да запазят нужното темпо за навременното достигане на крайната цел.

  Изберете с грижа и внимание всяко нещо, огледайте детайлите, те почти винаги издават качеството. Помислете за здравината и удобството при непрестанно използване и когато стигнете в планината ще сте благодарни за избора си.

 





Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. diana12 - И...
05.08.2011 20:37
когато пристигам съм благодарна за избора си...
цитирай
2. traychev - аха ...
09.08.2011 17:31
:) да, да
цитирай
3. анонимен - backlink building service
16.08.2011 21:48
Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: traychev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 141384
Постинги: 86
Коментари: 118
Гласове: 580