Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2011 19:24 - Kak да г/решим
Автор: traychev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 715 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2011 17:05


Когато се научим да грешим, започваме да попадаме в обхвата на пълноценния живот. Да можеш да грешиш означава да си готов да посрещнеш последствията от решения, действия, думи и мисли, накратко да поемем отговорност за живота си в момента. Нужно е да умееш да си прощаваш, в противен случай ще затънеш в самосъжаление - най-чистата проба прахосано време. Практически ние не знаем да грешим. Парализирани от страховете си най-често избираме варианти които не биха има ли "опасни" последствия за нашия живот, но това е заблуда, защото точно така възниква посредствения живот. Бързо скачаме от връзка във връзка правейки много компромиси само и само да не изпаднем в самота. Често заплащаме прескъпо за доброто хорско мнение, само и само да не ни мислят за "еди какъв си". Плащаме си в емоции, гняв и подчинение само, и само да не стане грешка, и да ни изритат от групата или общността. Моля Ви, научете се да грешите ! Самото грешене започва да ви изважда от много фалшивите социални и комерсиални модели на човешкия живот. Кара ви да преминете много от невидимите граници поставени от човешките идеи и представи. Случва се нещото наречено Собствен опит. Случва се това че започвате да вярвате на себе си, но не така както са ви учили, а така както Вие избирате. Случва се свобода. В нашето общество по-голяма част от представите ни за нещата са привнесени от родители, учители, разкази на "авторитети", учени, и т.н., но това не е практически опит, нито истинско знаене. Проблема на привнесеното знание, е че често е богато на неистини, суеверия, фалшиви представи, користни цели, грешки и  др. Един прост пример е това че в древността и миналото учените са твърдели съвсем други неща, но доста от хората са им вярвали както сега. След нас ще се появят други авторитети твърдящи съвсем нови неща, противоречащи на много от настоящите, познайте какво ще се случи.
Като казвам да се научим да грешим, нямам предвид грешката да е цел на живота ни. Имам предвид да си позволяваме грешки !
Това е като да се научим да падаме, след това бягането с висока скорост не особена грижа, нали ? Но, преди това и ходенето е било опасно. Важно е да отсеем истината и фалшивото при използване на привнесеното знание, а това става единствено с опита. Опита се случва когато допуснем възможността да сгрешим.


Тагове:   опит,   знание,   свобода,   грешка,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. priqtel12 - Да, съгласна съм......
16.02.2012 15:49
Научавайки се да греша, за мен стана по-леко да започна отново, да сложа край, да осъзная, че направеното не е нещо категорично крайно, след което няма ново начало. И след всяка грешка научавампо нещо ново, макар и не задължително хубаво, но то ме кара да се чувствам по-спокойна в следващия свой избор....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: traychev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 141376
Постинги: 86
Коментари: 118
Гласове: 580